2020. június 07. Vasárnap | Róbert napja
Ingatlankeresés
Ingatlan típusa:
 
ingatlan keresése
 
ingatlan keresése
ingatlan keresése
Keresés hirdetés azonosítóra:
ingatlan keresése
eladó, kiadó ingatlanok, házak, lakások, ingatlan
Ingatlanjog
2016-01-10  

Így változnak a lakásárak a csok hatására (OC)Lassuló áremelkedést hozhatnak az otthonteremtést érintő változások a lakáspiacon, az újszerű lakásoknál meglepetés várható - írja elemzésében az Otthon Centrum (OC).

Idén és a következő  években komolyabb mozgás várható a lakáspiacon, az adásvételek száma elérheti a válság előtti évek 180-190 ezres szintjét. A befektetők továbbra is jelen lesznek, de nagyon komoly a tartalék a saját célra vásárlók keresletében - olvasható az OC elemzésében. Az áfa csökkentés a kínálatot, míg az új csok a keresletet élénkíti.

Becslésük szerint az áfacsökkentésből "felszabaduló" bevétel egy részét a fejlesztők profitjuk javítása érdekében megtartják, amivel a megtérülési számítások átfordulhatnak a pozitív tartományba, és elindulhatnak a beruházások. Ezzel együtt az építési telkek iránt is megnövekedhet a kereslet, aminek hatására a felszabaduló összeg egy másik részét a magasabb telekárak kötik majd le. Ehhez jön még a csok új feltételei révén, elsősorban a nagyobb alapterületű lakások iránt élénkülő kereslet árfelhajtó hatása. Ezek a hatások együttesen az áfacsökkenés mértékénél jóval kisebb, mintegy 5-8 százalékos árcsökkenést eredményezhetnek az újépítésű lakások piacán.

Mivel az élénkülő keresletet a lakásépítők csak hosszabb távon tudják kielégíteni - az eladatlan állomány az elmúlt időszakban töredékére apadt -, ennek hatása akár ki is egyenlítheti az áfa-csökkenéstől várt lakásár csökkenést, ezért az intézkedések összességében inkább stabilizálódó árakat, vagy lassuló ütemű áremelkedést hozhatnak.

Már az első hónapokban beindulhatnak az építkezések

A kormányzati intézkedések már 2016 első hónapjaiban érezhető hatással lehetnek az újépítésű ingatlanok építésének és értékesítésének felfutására, mivel számos fejlesztő készített elő beruházásokat az utóbbi időben, amelyeket csak el kell indítani. Idén akár 8-9 ezer eladásra szánt lakás is épülhet - véli az OC.

Ennek azonban viszonylag kevés hatása lesz a használt lakóingatlanokra: 2015-ben 140-150 ezer körüli tranzakció volt, ebből mintegy 4300 volt az újépítésű. Amennyiben a lakásépítés a duplájára nő, arányaiban az még mindig csak a 2-3 százalékot vonna el a használt piacról. A lakásvásárlásukat korábban elhalasztó családok 2016-ban meghozzák döntésüket, tovább emelve a tranzakciók számát. Az új lakások a teljes lakásforgalom töredékét jelentik. A piacon 2016-ban 170-180 ezer tranzakció várható. Az új kínálat nem tud akkora keresletet a használt lakások piacáról elvonni, hogy azzal megállítsa az áremelkedést, inkább csak mérsékelni a fogja az ütemét.

Mi lesz az újszerű lakások árával?

Jelentősebb hatás az újszerű lakások piacán jelentkezhet. Ezek eddig az új kínálat szűkössége miatt akár az újnál drágábban is elkeltek. A csok révén azonban ezek a vevők várhatóan átpártolnak az új fejlesztésekhez, ezáltal az újszerű lakások iránt csökkenhet az érdeklődés, ami az áraikban is tükröződni fog, annak ellenére, hogy ezeket az áfacsökkentés közvetlenül nem érinti.

A használt lakások ára 2013 és 2015 között 15-20 százalékkal nőtt országosan, míg Budapest belső kerületeiben éves szinten volt ilyen mértékű drágulás. Míg 2015-ben a befektetési motiváció volt a meghatározó a bérbeadás révén realizálható kedvező hozamok miatt, 2016-ban a családi otthonteremtés válhat húzóerővé.

A csokot az adásvételi szerződés megkötését követő 120 napon belül lehet igényelni, olyan újépítésű ingatlan esetében, amely már rendelkezik használatba vételi engedéllyel. Ennek következtében az engedéllyel még nem rendelkező beruházók várhatóan csak 2017-ben tudják majd megkötni vevőikkel a szerződést.

Nem lehet a vevők pénzével kalkulálni az építésnél

Fontos szempont az is, hogy a klasszikus készültségi fokhoz igazodó szakaszos finanszírozás a csok esetében nem alkalmazható. Azoknak beruházóknak, akik csokos ügyfeleket szeretnének, leginkább saját erőből, vagy banki finanszírozással kell eljutniuk a használatba vételi engedélyig, a vevők várhatóan csak minimális önerőt fognak befizetni, de semmi esetre sem a készültségi foknak megfelelő mértékben. Megfelelő finanszírozásra lesz szükség a beruházói oldalon, amivel kizárólag a stabil hátterű fejlesztők rendelkeznek.

Az OC szakértői a már befejezett, azonban még nem értékesített társasházi lakások területén nem számítanak sok tranzakcióra ebben a szegmensben idén, mert meglévő és használatba vételi engedéllyel rendelkező projektek lakásmixében (főleg vidéken) leginkább a 2 szobás, 40 négyzetméteres lakások dominálnak és kevés a 60 négyzetméternél nagyobb ingatlan, amire a legkedvezőbb támogatás igényelhető.Forrás: Napi.hu

www.sokingatlan.com