2020. június 07. Vasárnap | Róbert napja
Ingatlankeresés
Ingatlan típusa:
 
ingatlan keresése
 
ingatlan keresése
ingatlan keresése
Keresés hirdetés azonosítóra:
ingatlan keresése
eladó, kiadó ingatlanok, házak, lakások, ingatlan
Ingatlanjog
2017-05-01  

Új lakást vennél? Ne hagyd magad átverni!Az elérhető választék bővülésével egyre többen döntenek új építésű lakás vásárlása mellett. A helyszínen, a lakás méretén és beosztásán túl azonban érdemes több dologra is odafigyelni, hogy elkerüljük a költözés utáni kellemetlen meglepetéseket.

Válaszd a megbízható referenciát!


Szerencsés helyzetben vagyunk, ha olyan fejlesztőtől szeretnénk lakást vásárolni, akinek már legalább évtizedes múltja van a hazai lakáspiacon. Ebben az esetben számíthatunk az elvárt minőségre, hiszen a cégnek akár több ezer elégedett ügyfele is lehet. A mostani piacon azonban egyre több olyan cég is piacra lép, akik a magasabb hozam reményében, tapasztalatok nélkül vágnak bele a lakásépítésbe. Hogy ezt kiszűrjük, a szerződéskötés előtt mindenképpen érdemes a fejlesztőt felkeresni, és érdeklődni a cég korábbi munkáiról, valamint magáról a cégről is kereshetünk nyilvánosan elérhető információkat, például a tulajdonosok személyéről vagy az árbevételek alakulásáról.

Az elégedett ügyfélkör a legjobb garancia


Még ha kellően sok fejlesztés áll is egy cég mögött, hasznos lehet, ha tudunk olyan korábbi vásárlókkal beszélni, akik már néhány éve a tőlük vásárolt lakásban laknak, és megkérdezzük a tapasztalataikat az esetleges váratlan meglepetésekről. Ha kellően nagy beruházásról van szó, akár az is elképzelhető, hogy az adott fejlesztés egy korábbi ütemébe már beköltöztek a lakók, így érdemes rákérdezni, hogy mennyire tartósak a kivitelező munkái, előjöttek-e hibák, ha igen, azokat hogyan sikerült kijavítani. Bizonyos esetekben az is lehet, hogy a fejlesztő gondnokságot üzemeltet, amely vállalja a felmerülő hibák javíttatását.

Készülj fel a csúszásra!


Sok esetben előfordul, hogy az épület átadása csúszik a tervezetthez képest. Ez többnyire pár hónapot, de akár fél évnél többet is jelenthet, ami különösen akkor okoz problémát, ha a jelenlegi lakásunkból valami ok miatt - bérleti szerződés megszűnése, lakás eladása - addigra ki kell költözni. Ebben az esetben érdemes a késedelem idejére vonatkozó kötbért meghatározni az előszerződésben.

Minőségellenőrzés


A kivitelezővel egyeztetve akár az építkezés közben is lehet műszaki ellenőrzést végeztetni, a lakás átvétele előtt azonban mindenképpen tegyük ezt meg. Járjuk végig egy szakemberrel és a kivitelező illetékes személyével együtt a lakást, és győződjünk meg a beépített elemek megfelelő minőségéről, valamint egyeztessük, hogy mire és milyen hosszan adnak garanciát!

Fizetési konstrukciók


Új építésű lakások vásárlásánál akár többféle fizetési konstrukció közül is választhatnak a vásárlók, aminek akkor van jelentősége, ha az épület még nem készült el. Ebben az esetben az előszerződéskor a vételár egy bizonyos százalékát ki kell fizetni a beruházónak, amit sok esetben az építkezés alatt felhasznál.

Gyanússá teszi a fejlesztőt, ha már az előszerződéskor, az építkezés kezdete és engedélyeztetése előtt a teljes vételár nagy részét ki akarja fizettetni a vásárlóval, ez ugyanis a beruházó tőkeerejének hiányára utal.


A legtöbb esetben az előszerződés megkötésekor a fejlesztő a vételár 25 százalékának befizetését kéri, de vannak beruházók, akik kedvezőbb, 10 vagy 20 százalék befizetését várják csak el. A fennmaradó részt pedig vagy a készültség arányában szakaszosan, vagy az építkezés végén egy összegben kell kifizetni.

Tehermentes legyen az ingatlan!


Gyakran előfordul, hogy a kivitelezéshez felvett hitel miatt a társasház összes lakására jelzálogjogot terhelnek. Ha ez a helyzet áll fenn, mindenképpen nézzük meg, hogy a szerződés milyen lehetőségeket kínál a leendő lakásunk tehermentesítéséhez.

Lakásvásárláskor tehát új építésű esetén is legyünk körültekintők, figyeljünk oda a részletekre, ha pedig bármivel kapcsolatban bizonytalanok vagyunk, kérjük szakértő segítségét mind jogi, mind kivitelezési kérdésekben!

Forrás: Portfolio.hu

www.sokingatlan.com