2020. június 07. Vasárnap | Róbert napja
Ingatlankeresés
Ingatlan típusa:
 
ingatlan keresése
 
ingatlan keresése
ingatlan keresése
Keresés hirdetés azonosítóra:
ingatlan keresése
eladó, kiadó ingatlanok, házak, lakások, ingatlan
Ingatlanjog
2018-08-06  

Van okuk az örömkönnyekre a háztulajdonosoknakMagyarország két régiójában is meghaladta az éves nominális MNB lakásárindex növekedési üteme az országos 15,4 százalékos értéket 2018 első negyedévében, a dél-dunántúli városokban 18,8, míg a közép-dunántúli városokban 16,6 százalék volt ez az érték. A negyedéves áremelkedés is ezekben a régiókban volt a legerősebb, vagyis tavaly utolsó negyedévéhez képest az országos nominális értelemben vett 5,4 százaléknál átlagosan jobban nőttek a lakásárak ezekben a régiókban.

Folytatódott a lakásárak nominális emelkedése 2018 első negyedévében is, országos átlagban 5,4 százalék volt a növekedés, 2017 utolsó negyedévéhez képest az MNB legfrissebb adatai alapján. Az egy évvel korábbi árakhoz viszonyítva a nominális növekedési ütem 15,4 százalék.
Az előző negyedévinél fokozottabb lakásár-emelkedés az ország minden régiójában megfigyelhető volt. A vizsgált időszakban az egyes régiók városai között a legnagyobb növekedés a dél-dunántúli városok esetén volt tapasztalható, ahol a lakásárak egy negyedév alatt 10,2 százalékkal növekedtek. Ezt követték a dél-alföldi és közép-dunántúli városok (egyaránt 6,2 százalék), majd az észak-magyarországi (4,7 százalék) és észak-alföldi (4,6 százalék) városok.
Éves alapon is a dél-dunántúli városok mutatták a legerősebb dinamikát az első negyedévben (18,8 százalék), amelyet a közép-dunántúli városok követtek (16,6 százalék). A növekedési ütem mindkét régióban meghaladta az átlagos éves országos 15,4 százalékos drágulás mértékét, illetve elérte a Budapesten mért 16,6 százalékot.
Reálértelemben az aggregált MNB lakásárindex 4,8 százalékkal emelkedett az első negyedévben, ami szintén intenzívebb negyedéves dinamikát jelent. A régiókat külön megfigyelve a nominális változásokhoz képest 0,5-1 százalékponttal kevesebb volt a lakásárak reálértelemben vett növekedése. Az éves növekedési ütem reálértéke 13,2 százalék volt országosan, a régiókban pedig 2-2,5 százalékponttal kevesebb volt ez az érték a nominálishoz képest.


Forrás: Portfolio.hu

www.sokingatlan.com