2020. június 07. Vasárnap | Róbert napja
Ingatlankeresés
Ingatlan típusa:
 
ingatlan keresése
 
ingatlan keresése
ingatlan keresése
Keresés hirdetés azonosítóra:
ingatlan keresése
eladó, kiadó ingatlanok, házak, lakások, ingatlan
Ingatlanjog
2014-02-04  

Hat ok, amiért érdemes Budapestre költöztetni az irodátBár a magyar iroda-befektetési piac jelenleg gyengélkedik, mégis óriási potenciál rejlik benne

Bár a magyar iroda-befektetési piac jelenleg gyengélkedik, mégis óriási potenciál rejlik benne - derül ki az Ingatlanfejlesztõi Kerekasztal Egyesület (IFK) friss elemzésébõl, amely hat pontban összegzi, miért érdemes nemzetközi cégeknek ide helyezni a központjukat. Az elemzés az Eltinga és a DTZ közremûködésével készült.

Egy: a budapesti irodapiac növekedés elõtt áll

Bõséges a növekedési potenciál a hazai irodapiacon: amíg az átlagos nyugat-európai fõvárosok modern irodaállományában közel 11 négyzetméter jut egy fõre, addig Közép-Európában csupán 2,5 négyzetméter - ismerteti a tanulmány megállapítását az IFK elnöke, Takács Ernõ. A gazdasági növekedés beindulásával az irodák iránti kereslet is megnõ, viszont a jelenlegi kínálat (3,1 millió négyzetméter) szûkösnek bizonyul majd, így terep nyílik a komoly építkezésekre. Budapesten az egy irodai munkahelyre jutó költségek a legalacsonyabbak egész Európában: az átlagos munkavállaló által generált bevétel csupán 6 százalékát teszik ki nálunk. Ez az arány a régiós átlag fele.

Kettõ: képzett a munkaerõ....

Budapesten jelentõs a képzett munkaerõ aránya: az itt élõ 25 és 40 közöttiek 45 százaléka felsõoktatásban szerzett diplomát a tanulmány szerint. Mivel többségük és a friss diplomások java is helyben szeretne elhelyezkedni, az ide költözõ vállalatok magasan kvalifikált szakemberek közül válogathatnak. Magyarországon erõs a felsõoktatás (35 intézmény szemben például Bécs 19 intézményével), és hagyományosan erõs a mûszaki és informatikai oktatás. Évente több mint 1100 diák kezdi meg tanulmányait mérnök informatikusként.

Három: ...és olcsó is

Az EU egészében az átlagos óránkénti munkaerõköltség az egész gazdaságra - a mezõgazdaságot és a közigazgatást kivéve - vetítve 2013 III. negyedévében 25,8 euró, míg az eurózónában 30,8 euró volt az Eurostat adatai szerint. Ezek az átlagok azonban jelentõs különbségeket takarnak a tagállamok között. Magyarországon a hatodik legalacsonyabb, 8 euró az egy órára jutó munkaerõköltség.

Négy: régiós vezetõ szerep

Európai trend, hogy a munkalehetõségek egy-egy nagyobb világvárosban összpontosulnak. Ennek tökéletesen megfelel Budapest, amely 1,7 millió lakosságával - és 2,4 milliós agglomerációs populációval - Kelet-Európa legnagyobb városa. Az Eurostat elõrejelzése szerint az országon belüli mozgásnak, valamint a környezõ országokból érkezõ munkaerõ miatt a fõváros és környékének lakossága 6 százalékkal bõvül 2033-ra:, ez az arány 2,5-szer haladja meg a közép-európai átlagot.

Öt: szexi a közlekedés

A budapesti közösségi közlekedés sûrûsége egyedülálló Európában: minden négyzetkilométerre 9 megálló jut. A hálózat így csaknem kétszer kiterjedtebb, mint Prágáé vagy Bécsé. Ezen még javítani fog a márciustól járó 4-es metró. Ráadásul tavasszal BuBi néven kerékpárkölcsönzõ-hálózat nyílik. Szükség is van rá, mert a rendszeresen biciklivel munkába járók száma immár a 100 ezer felé közelít.

Hat: közlekedési csomópontban fekszik

A magyar fõváros az összes fõbb közlekedési csomópont középpontjában található, közvetlen összekötéssel a régió többi fõvárosával. Európa csaknem minden városa megközelíthetõ innen repülõvel - átlagosan két óránként indulással.Forrás: napi.hu

www.sokingatlan.com