2020. június 07. Vasárnap | Róbert napja
Ingatlankeresés
Ingatlan típusa:
 
ingatlan keresése
 
ingatlan keresése
ingatlan keresése
Keresés hirdetés azonosítóra:
ingatlan keresése
eladó, kiadó ingatlanok, házak, lakások, ingatlan
Ingatlanjog
2014-02-07  

Jó üzlet az ingatlan?Erősen indult a 2014-es év a hazai ingatlanpiacon, ami többek között köszönhető a vonzó áraknak, a kedvező finanszírozási lehetőségeknek és az állami támogatásoknak. Mivel a bérleti piac nagyon pörög, befektetési céllal is érdemes most ingatlant venni, a panellakás és a garázs lehet az elkövetkező időszak slágere – állítja közös elemzésében az OTP Ingatlanpont és az OTP Jelzálogbank.

A piaci kamatszintnél akár háromszor magasabb hozam is elérhető az ingatlannal kapcsolatos befektetésekkel, amelyek így kitűnő kiegészítő elemei lehetnek egy kiegyensúlyozott befektetési portfóliónak.

Az ország egyik legnagyobb ingatlanközvetítő-hálózatánál a minden évben erős őszi hónapok eredményeihez képest több mint tíz százalékkal nőtt az érdeklődők, vevők száma 2014 első hónapjában. „Azt tapasztaljuk, hogy a kedvező finanszírozási lehetőségeknek és az állami támogatásoknak köszönhetően kezdenek nagy számban visszatérni a piacra a hitelből, otthonteremtési céllal vásárló ügyfelek, míg a korábbi években a készpénzes adásvételek voltak jelentős túlsúlyban. Emellett a befektetési célú kereslet is folyamatosan erősödik” – számol be a tapasztalatokról Kosztolánczy György, az OTP Ingatlanpont ügyvezető igazgatója.

Az értékesítéseik alapján elmondható, hogy főképpen Budapesten pezseg a piac, de több megyeszékhelyen, például Győrben, Kecskeméten is érezhetően nőtt az ingatlan iránt érdeklődők száma. Zömmel a 10 millió forint körüli, 1,5-2 szobás ingatlanok iránt magas továbbra is az érdeklődés országszerte. A fővárosban a tavasszal átadni tervezett új metró vonalán élénkül látványosan az érdeklődés, főképpen a dél-budai oldalon, de a folyamatosan megújuló Belváros – így mostanában például a Ferenciek tere környéke – is népszerűnek számít. Itt főképpen a befektetési célú vásárlások dominálnak.
„Az ingatlanárak alacsony szinten mozognak, a bérleti piac pörög, így a jól megválasztott ingatlanbefektetések kimondottan magas hozamot biztosíthatnak a jelenlegi alacsony kamatkörnyezetben” – sorolja annak okait Valkó Dávid, az OTP Jelzálogbank ingatlanpiaci vezető elemzője, hogy miért pezsdülhetett fel az elmúlt időszakban a befektetési célú kereslet a hazai ingatlanpiacon. Hozzáteszi: az OTP Ingatlanponttal közösen megvizsgálták, milyen ingatlant érdemes leginkább vásárolni befektetési céllal, és arra a következtetésre jutottak, hogy a panellakások, valamint a teremgarázsok jelenthetnek most kimondottan jó üzletet.

Garázs, a tuti befektetés

„Jóval olcsóbb, mint egy lakás. Ha olyan helyen vesszük, ahol kicsi a kínálat, akkor könnyebben és hosszabban ki lehet adni, kevés vele a macera, és egyáltalán nem amortizálódik” – magyarázza Valkó Dávid, hogy miért lehet most különösen vonzó kiadásra vásárolni teremgarázsban parkolóhelyet. Elmondása szerint főként azokat a garázsokat könnyű kiadni – és így ilyenekbe érdemes fektetni -, amelyek közel vannak a belvároshoz, vagy a metró megállókhoz, amelyek környékén fizetős a parkolás és nehéz parkolóhelyet találni, illetve fedett, fűthető teremgarázsban vannak, lehetőleg új/újszerű társasházban. Ilyen garázshelyeket Bel-Budán 2,5-4,5 millió forintért, a pesti belvárosban, a Nagykörúton belül 2,5-4 millióért, míg a külsőbb pesti és budai övezetekben (például Zugló, Angyalföld, Ferencváros rehabilitált része, Kelenföld) pedig 1,5-2,5 millió forintért lehet kapni átlagosan. „Óvakodni kell azonban a liftes, emelős parkolótól, amelyeket ugyan az előbb említett árszintek alsó részén szokták kínálni, viszont a bérlők is ódzkodnak tőle, nehéz kiadni, mert kényelmetlennek, macerásnak tartják a használatukat. Kínálat pedig bőven van hasonlókból” – mondja Valkó Dávid.

A garázshelyek befektetési célú vásárlásának nagy előnye, hogy az árukhoz képest arányaiban jóval magasabb összegért lehet kiadni őket, mint egy lakást. Bel-Budán 28-38 ezer, pesti belvárosban 25-35 ezer, a külsőbb kerületekben Pesten és Budán egyaránt 15-25 ezer forint körül alakul a megszokott bérleti díj. A belvárosi részeken a szemfüles tulajdonosok sokszor úgy is ki tudják adni a garázshelyeket, hogy éjszakára, illetve hétvégére a környéken lakó, míg napközben, például 9-18 között az ott dolgozó bérlő használja. A két bérleti díj így együtt jóval magasabb lehet, igaz, ez a megoldás már több egyeztetéssel, intéznivalóval jár. Az OTP Jelzálogbank példaszámításai szerint garázsvásárlással és kiadással jelenleg évi 7-8 százalékos adózott hozam is elérhető.

Népszerű panelek

Örök igazság, hogy befektetési céllal lakást vásárolni csak ott érdemes, ahol könnyen ki lehet adni. „A fővárosban ilyen szempontból örök slágernek számít a belváros, valamint a különböző egyetemek környéke. Most azonban különösen érdemes körbenézni a tavasszal átadni tervezett négyes metró vonalán is, a külső állomások közelében, ahol jelenleg még alacsonyabbak az árak, viszont a közvetlen belvárosi kapcsolat létrejöttével jelentősen nő majd a környéken lévő lakások kiadhatósága, illetve értéke is” – tanácsolja Kosztolánczy György.

Az OTP Ingatlanpont tapasztalatai szerint befektetési céllal vásárlók körében is különösen kedveltek a panellakások. „A felújított, egyedi mérős panellakásokat könnyű kiadni, viszont az áruk 20-30 százalékkal is alacsonyabb lehet a hasonló adottságú, de hagyományos, tégla építésű lakásokénál. Mivel ez a bérleti díjban nem, vagy csak minimálisan jelenik meg, elmondható, hogy a panelek kiadásával gyakran magasabb hozamot lehet elérni” – magyarázza Kosztolánczy György. Az OTP Jelzálogbank és az OTP Ingatlanpont számításai szerint lakásvásárlással és kiadással az amortizáció levonása után is évi 4-6 százalékos adózott hozam is elérhető, nem számolva az ingatlan elkövetkező években valószínűsíthető értéknövekedésével.

A gyerek jövőjét is meg lehet alapozni egy megfelelő ingatlanbefektetéssel. Ennek lényege, hogy a vásárolt ingatlant bérbe adjuk addig, amíg a gyerek el nem kezdi az önálló életét. Ilyen célú lakásvásárlásba úgy is bele lehet vágni, ha éppen nincsen akkora önereje az embernek, amely elegendő egy önálló ingatlan megvételére: hitelből. Aki ügyesen csinálja, néhány év alatt teljesen kifizetheti a lakást úgy, hogy a kölcsön törlesztésének nagy részét a kiadott lakás bérleti díjából fedezi. Az OTP Ingatlanpont számításai szerint egy 10 milliós ingatlan 5 millió forint önerőből és 5 millió forint hitelből történő megvásárlása és kiadása esetén akár hat év alatt is teljesen törleszthető a kölcsön. A „titok” itt az, hogy a befolyt bérleti díjból, ahhoz egy keveset hozzátéve nem csak a hitelt törlesztjük, hanem nyitunk mellé egy-két lakástakarék-számlát is. Az azon megtakarított összegre 30 százalékos állami támogatás igényelhető, így évente közel harmadával növelhető meg a lakás kiadásából származó bevétel egy része. A lakástakarékban összegyűjtött, állami támogatással kiegészített összeget pedig a szerződés lejárata után (minimum 4 év) a hitel előtörlesztésére lehet fordítani.

A szakértők hozzáteszik: az ingatlanbefektetéseknek megvan a saját helyük egy befektetési portfólióban, de arra mindenkinek ügyelnie szükséges, hogy kellőképpen diverzifikálja a befektetéseit a lehetséges kockázatok minimalizálása érdekében.Forrás: vg.hu

www.sokingatlan.com