2020. június 07. Vasárnap | Róbert napja
Ingatlankeresés
Ingatlan típusa:
 
ingatlan keresése
 
ingatlan keresése
ingatlan keresése
Keresés hirdetés azonosítóra:
ingatlan keresése
eladó, kiadó ingatlanok, házak, lakások, ingatlan
Ingatlanjog
2015-03-16  

Indulhat a lakásépítési láz?Tavaly mintegy 50%-kal több új társasházi lakást adtak el Budapesten, mint 2013-ban - olvasható az OTP Jelzálogbank legfrissebb elemzésében. A Budapesti Újlakás Értéktérkép ugyanakkor azt is megállapítja, hogy az élénkülő keresletre a beruházók még csak most kezdenek reagálni új projektek indításával. A kis csúszás ellenére az OTP-nél arra számítanak, hogy idén akár negyedével nőhet az épített társasházi lakások száma. A kínálat frissítése azért is sürgető lenne, mert az átadott, de eladatlanul álló lakáskészlet öt év alatt 3800-ról 1100-ra csökkent a fővárosban.

A használtlakás-piacon tapasztalható lelkesedés immár az új építésű lakásokat is elérte. Erre bizonyíték, hogy a 2013-as minimális élénkülés után tavaly már látványosan, nagyjából 50%-kal nőtt az eladott új társasházi lakások száma a fővárosban. A közel 2500 eladott ingatlannál a válság beköszönte óta csak 2011-ben adtak el többet. Tavaly a XI. kerület volt a favorit 470 lakással; Újbuda, valamint a IX., VIII. és XIII. kerületek pedig együtt az összes eladás közel kétharmadát adták. Ezek mellett még a III., VII. és XIV. kerületben haladta meg a százat az értékesítési volumen.

"A forgalom általában az ingatlanpiacban rejlő jó befektetési lehetőségek hatására élénkül, amihez a XI. kerületben a négyes metró tavalyi átadása miatti növekvő vonzerő is adódott" - véli Valkó Dávid, az OTP Jelzálogbank ingatlanpiaci vezető elemzője. "Az előrejelzések szerint a lakásárak elmúlt 5-6 évi csökkenése idénre megáll, s az értéknövekedés reménye a kiadásból származó - új lakások esetében stabilan átlag feletti - hozam mellett sokakat ösztönöz lakásvásárlásra. Mindemellett az elmúlt években annyira összezsugorodott az új lakások kínálata, hogy bizonyos területeken érezhető hiánycikk lett belőlük, így az elindított projektek nagy keresettségnek örvendenek."

Az értékesítői adatközlésen alapuló elemzés szerint, ha azt nézzük, hogy egy adott pillanatban a fővárosban hány azonnal költözhető új lakásból vásárolhatnak az érdeklődők, azt látjuk, hogy ez a szám 2010 elején 3800 darab környékén tetőzött. Azóta viszont, egyenletes ütemben, idén január végére 1100 darabra csökkent. Ehhez még nagyjából 600, építés alatt álló ingatlan adódik főváros-szerte. Az eladatlan, de már átadott készlet a XIII. kerületben a legnagyobb, nagyjából 150 lakás; ezen kívül a II., XIV., XI. és III. kerületben haladja meg a százat az értékesítésre váró kész ingatlanok száma. Ugyanakkor mindössze öt alatti darabszámú lakás áll üresen a XXIII., XVIII., XVII és I. kerületekben.

 Az élénkülő keresletre a beruházók tavaly egyelőre még nem reagáltak növekvő számú új projekt indításával. 2014-ben - az egy évvel korábbival nagyjából megegyező számú - 72 db átadott beruházást tart nyilván az OTP Jelzálogbank adatbázisa. Ezek közül is mindössze kettő haladta meg a 100 lakásos limitet (egy a VII., egy pedig a IX. kerületben). Az "átlagprojekt" továbbra is kicsi, csupán 12 lakásos.

"A várakozások szerint idén ugyanakkor az átadott lakások száma már látványosan nőhet" - mondja Valkó Dávid a KSH minap megjelent statisztikáját idézve, mely szerint 2014-ben mintegy 30%-kal nőtt a fővárosban kiadott új lakásépítési engedélyek száma. Bár a javulás csak az évszázados mélypontnak tekinthető 2013-as évhez képest tűnik jelentősnek, s egy részét családi házak adhatják, az értékesítési céllal épült lakásszám így is bővülni látszik. Az OTP Jelzálogbank 2015-ben 82 db új projekt befejezésével számol, ugyanakkor ebből ismét csak kettő éri majd el a 100 lakásos volument - tavalyhoz hasonlóan szintén a pesti belváros területén.

"Hiába a fővárosi szinten látványosan elfogyó eladatlan készlet és az élénkülő forgalom, Budapest egyre kisebb részére, a drágább kerületekre szűkül a beruházók által vonzónak ítélt fejlesztési terület. A nemzetközi szinten is rekord magas, 27%-os áfaszint mellett ugyanis jellemzően itt - a legkevésbé árérzékeny vevőkre számítva - érheti meg a beruházóknak új projektet indítani" - értékeli a helyzetet Valkó Dávid. Így nem csoda, hogy az új társasházak egyre inkább a magasabb presztízsű budai oldalon összpontosulnak. "Míg 2008-ban a megépülő beruházások negyede volt a Duna jobb partján, addig 2014-ben már a felük itt koncentrálódott." Mindezzel párhuzamosan természetesen az átlagos árszint is nő: az OTP Jelzálogbank adatbázisa szerint az idén megépülő projektek lakásainak átlagos hirdetési ára meghaladja majd a 450 ezer forintot négyzetméterenként.Forrás: Portfolio.hu

www.sokingatlan.com